Tuesday, June 26, 2012

My First Cake Class


Terima kasih kepada semua 6 orang iaitu Siti Aishah,Puspa,Zuhaida,Rohani,Kak Ros dan Kak Ani yang datang belajar kek kepadaku...Untuk merreka yang berminat saya akan adakan lagi kelas pada 9 Nov 2013 (ahad) .Sesiapa yang berminat boleh bagi nama ,kek fondan $220 deposit rm $50.Anda boleh jelaskan pada bulan June tarikh terakhir 2 Nov 2013...Bayar 50 kemudian baki boleh bayar semasa kelas...






Bukan senang untuk mendeko cupcake ni lama tau...

Ini Zuhaida bersama hasil kerja tangannya,walaupun atas sebab2 tertentu dia terpaksa meninggalkan kelas namun dia yang habis paling awal...tahniah!

Siti Aishah bersama hasil keknya... 









Ini dia Puspa yang datang jauh dari Sabah untuk menuntut ilmu,hanya dia seorang sahaja yang sanggup menunggu untuk melengkapkan lace di sekelilingnya yang mengambil masa hampir satu jam lebih ,dia pulang pada pukul  8:45 malam...Yang lain sudah cabut balik kerana begitu penat mendeko kek dari pagi...Mendeko kek fondan bukannya boleh mengambil masa 1 jam atau 2 jam seperti kek buttercream..ia benar2 menguji kesabaran sesiapa pun...  

Ini  ialah hasil deko kek Puspa yang telah lengkap...Oleh kerana lace ini mengambil masa yang lama utk dibuat saya terpaksa remove proses ini kerana bukan semua org. sanggup menunggu hingga malam,namun begitu kepada sesiapa ingin tahu proses ini jangan lupa untuk bertanya kepadaku bila ada kelas nanti.... 




Puan Rohani walaupun sibuk dengan urusan kerjaya dan pelajaran namun sanggup juga mencuri masa untuk belajar..



Pelajar diajar cara  membancuh pes gula....


Banyak nota2 penting yang saya berikan termasuk cara membuat kek 3 tingkat untuk mereka yang menyertai kelas rm 220



 


Teknik crimping perlu  dilakukan pada dummy cake dulu....


Kek diwarnakan dengan sejenis pewarna  yang boleh dimakan berkilau seakan2 eyeshadow...






Begitu bersemangat mendeko kek di awal pagi....

2 comments:

  1. terima kasih wahida atas ilmu yang di beri.

    ReplyDelete
  2. Sama2 just share apa yang saya tahu...Semoga Zu dapatmembuat kek yang lebih hebat lagi selepas ini....

    ReplyDelete